Mijn nieuwe website is nu online!


Ga naar: www.yogiron.jimdo.com en sla deze op bij je favorieten!


==> Deze website wordt niet meer bijgewerkt en verdwijnt begin 2018!

 

 

 

Wat is Yoga?

Yoga is in deze tijd niet meer weg te denken. Iedereen kent wel iemand die yoga doet. En toch is de drempel om yoga te doen voor sommige mensen te hoog. Dit heeft te maken met het feit dat deze mensen niet voldoende op de hoogte zijn van wat er precies gebeurt.


Door simpele en ook wat moeilijke  open jezelf het lichaam voor energie die essentieel is. Het is de bedoeling dat je dit op een bewuste manier beleeft. Hierdoor wordt het je duidelijk wie je bent en wat jou beperkt. Door deze asanas (oefeningen) “voel” je de spanningen en kun je ze gaan loslaten. Dit gebeurt spontaan door te voelen. Door te voelen komt het denken tot rust. Onderdrukte gevoelens en emoties worden vrijgemaakt. “Hart”-energie gaat eindelijk weer stromen; liefde en licht straalt door je lichaam. De levensadem (prana) stroomt door je heen. Dit bevorder je door bepaalde ademoefeningen.


Pranayama is een aspect van Yoga, die zich bezighoudt met de ademhaling. Pranayama is een methode van het beheersen van prana of levenskracht door de regulering van de ademhaling. Het is de ademhaling of de controle van in- en uitademen en het behoud van vitale energie.
Het kosmisch besef dringt tot je door. Je ervaart jezelf als een wezenlijk onderdeel van het Geheel.

(Meditatie/stilte-oefeningen)
Hierdoor kom je tot totaal andere inzichten. Het woord inzicht zegt het al; je gaat inzien dat je de dingen op een andere manier moet gaan doen. In plaats van jezelf op te branden (=Burn-Out) ga je je energie op een juiste
Je gaat luisteren naar wat jouw lichaam jou te vertellen heeft (=lichaamstaal).
Vreugde en mogen genieten zijn weer een vanzelfsprekendheid. Het is je geboorte-recht.

De lessen die ik geef zijn volgens de traditie van de Bihar School of Yoga uit India.(Satyananda Yoga®)Yoga volgens de Satyananda Traditie

 

Niranjanananda, Sivananda, Satyananda


Satyananda yoga® is een holistische stijl van yoga, ontwikkeld uit oude yogische wijsheid en aangepast aan de behoeften van het moderne leven door Swamis Satyananda en Niranjanananda. Zij brengen de leringen en praktijken van hatha, raja, karma, bhakti en jnana yoga op een manier die breed en flexibel genoeg zijn om tegemoet te komen aan de individuele behoeften en voorkeuren.

Een Satyananda yogales is altijd gericht op het ontwikkelen en verdiepen en bewust maken van de eigen ervaringen van de beoefenaar. Dit gebeurt in een niet-competitieve omgeving waarin het verkennen heel ongedwongen plaatsvindt. Door de ontwikkeling van het bewustzijn krijgt de beoefenaar inzicht in de aard van zijn of haar eigen persoonlijkheid door een reis van zelf-ontdekking en transformatie.

Satyananda Yoga® houdt zich niet bezig met religieuze overtuigingen. Het biedt iedereen, ongeacht sociale, raciale, politieke of religieuze achtergrond, hulpprogramma's voor de gezondheid, gemoedsrust en een inspirerende visie voor hun leven. Beoefenaars van Satyananda Yoga® zijn van alle leeftijden en komen uit vele geledingen van de samenleving.

 


Wanneer we spreken van yoga, bedoelen we niet alleen asanas en pranayama. Yoga is de complete wetenschap van de mens z’n mentale, fysieke en emotionele persoonlijkheid. ~Swami Satyananda

Een paar keer per jaar verschijnt de Nederlandse Satyananda Yoga Nieuwsbrief met alle actuele activiteiten en bijscholingen.  

 

Wat is Integrale Yoga?
Integrale Yoga is een vorm van Yoga die gebaseerd is op inzicht, inspiratie, verzaking, oefening en meditatie. Deze Yogapraktijk is ontwikkeld door Swami Sivananda (1887-1963), oprichter van de Divine Life Society, Rishikesh, India.

Inzicht

Het leven stelt je voor veel vragen. De meest ultieme vraag is: Wie ben ik? Het juiste inzicht zal je helpen een antwoord te vinden.

 

Inspiratie

Geen enkele onderneming heeft kans van slagen zonder inspiratie, zo ook Yoga. Integrale Yoga haalt je uit het hoofd en laat je energie stromen vanuit het hart.

Verzaking
Verzaken betekent handelen zonder gericht te zijn op het resultaat. Dit helpt je om je over te geven aan de oefening.

 

Oefening
Een gezond lichaam en een gezonde geest zijn je beste metgezel tijdens het leven. Oefening maakt het lichaam en de geest gezond en geschikt voor meditatie.


Meditatie
Meditatie is het verstillen van de geest totdat er niets meer in je opkomt. In deze staat bereikt men de allerhoogste Zaligheid.

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet en is afgeleid van het woord Yuj wat verenigen betekent. Hoewel veel mensen denken dat verenigen refereert aan de vereniging van lichaam en geest, is de traditionele uitleg een vereniging van het individuele bestaan met het gehele bestaan. Yoga verwijst dus naar een bepaalde staat van harmonie tussen het individu en zijn omgeving en de methode om deze harmonie te bereiken.

Hari OM

 

Waarom Pranayama oefeningen zo krachtig en zo belangrijk zijn...(door ~Ron/Ramdev)
 
Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen niet aan yoga doen is, dat ze vertellen dat ze niet "lenig" genoeg zijn.
Dat is juist een van de redenen om yoga te doen!!
 
Ik weet het nog goed...toen ik mijn eerste yoga les volgde, (ergens halverwege tachtiger jaren) was mijn lichaam zo stijf, dat gewoon zitten op de vloer met een rechte rug niet te doen was. Ik moest wel 2 kussens onder mijn zitvlak plaatsen.
Godzijdank zijn er dus genoeg hulpmiddelen zoals zelfs een stoel om het zitten te vergemakkelijken. 
 
Yoga bestaat niet alleen uit asana's (houdingen). Zo zijn er ook ademhalingsoefeningen.
Ademhaling is zeer belangrijk. In feite, als je (bewust) kunt ademen, beoefen je al yoga. Als je de adem niet bij de lichaamsoefeningen betrekt doe je in feite aan gymnastiek, en is het geen yoga. Onze focus moet dus zijn op zowel de lichaamsoefeningen en adem.
Afstemmen op onze adem vereist alleen dat we aanwezig zijn in het moment hier en nu.
Je kunt dit doen achter de computer, terwijl je naar het werk rijdt en zelfs bij het kijken naar televisie.
Neem nu even de tijd om je adem goed te verkennen - en als je ademt, denk dan dit:
Ademen is een lichamelijke functie die zowel onbewust als ook bewust gebeurt. Net zoals de spijsvertering hoeven we niet over na te denken om dit te laten gebeuren. Maar, in tegenstelling tot de spijsvertering, kunnen we onze adem bewust vertragen, of versnellen....
 
De adem is de link tussen ons onbewuste en bewustzijn. Wanneer je begint te werken met de adem, word je je bewust van het huidige moment. Er vindt een verplaatsing plaats van onbewuste gedachten en gevoelens naar bewuste gedachte en gevoelens. Dit kan je heel veel inzicht verschaffen!
Ademhaling verbindt ons ook met andere mensen, we delen de adem.. Spiritueel toont de adem onze onderlinge verbondenheid, onze eenheid.
Wanneer we ademen, ademen we deeltjes van het universum van 'buiten' van onszelf. Dit hebben (gedurende vele, vele eeuwen) miljarden mensen, waaronder Jezus, Boeddha, Moeder Theresa enz. gedaan. Adem is deel van ons, maar het is ook onderdeel van de " buitenwereld". 
 
Het leven zelf wordt bepaald door de handeling van de ademhaling. We worden geboren met onze eerste ademhaling, we sterven met onze laatste adem. Niets bestaat zonder ademhaling. Als we ons bewust worden van onze adem ... komen we tot leven en leven meer volledig. We kunnen stoppen met eten en leven voor een kwestie van weken. We kunnen stoppen met drinken ... een kwestie van dagen. Maar als we stoppen met ademhalen, blijven we slechts enkele minuten in leven.
Op het spirituele niveau zijn adem en geest zijn voor altijd verbonden - wanneer we diep en volledig inademen, ontwaakt de geest steeds meer. Wanneer we ontkennen van wie we werkelijk zijn, waarbij we alleen kort, ondiep, en hoog ademen, dimmen we ons interne licht. 
Adem is de levenskracht die door ons allen stroomt - het is Prana!
 
Wanneer we ons verbinden met onze adem, en deze voelen in ons lichaam, verbinden we met de stroom van Prana. Ademen is niet alleen zuurstof naar de longen brengen. Als we ademen, wordt de lucht door de neus gefilterd en bevochtigd voordat in de longen stroomt. De bloedbaan infiltreert alle weefsel, d.m.v. zuurstof in en kooldioxide uit elke cel in ons lichaam.
Elke individuele cel ademt. Zo kun je dus de Prana bewust naar elk deel van je lichaam sturen d.m.v. je adem.
Adem toont de fundamentele aard van het heelal - geven en nemen. Alles stroomt in en uit, op en neer. Alles is in relatie tot iets anders. We ademen zuurstof in en kooldioxide uit. Planten ademen kooldioxide en zuurstof uit. 
 
Adem wordt geregeerd door de twee zenuwstelsels in het lichaam - het sympathische zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel.
Het sympathische zenuwstelsel regelt de onbewuste werking van het lichaam. Het werkt op organen en bloedvaten om ons voor te bereiden op stressvolle situaties. Deze zenuwen bevinden zich voornamelijk in de borst segmenten van het ruggenmerg. Als we onbewust ademt in onze borst, zijn we in een vecht-of - vlucht -syndroom ... Velen van ons leven in op deze manier van uur tot uur, dag in dag uit. Het is geen wonder dat sommigen zich de hele tijd gestrest voelen en moeten drinken om te ontspannen!
Het parasympatische zenuwstelsel is actief in rustige, niet - stressvolle situaties en zijn activiteit domineert wanneer we slapen. 
Deze zenuwen bevinden zich in de hersenstam en het onderste ruggenmerg. Dit is het zenuwstelsel dat wordt geactiveerd wanneer we ons bewust zijn van onze ademhaling in onze yoga.
De daad van het bewust worden van je ademhaling, de daad van volledig ademhaling in de longen, zorgt ervoor dat de "vecht-of- vlucht" sympathische zenuwstelsel wordt gecontroleerd door de relaxte, ontspannen parasympatische systeem.
 
Daarom voelen we ons zinderend en aanwezig na een yoga les. We ervaren een andere werkelijkheid!
De eenvoudigste vorm van pranayama is gewoon bewust zijn van de volledige yoga- ademhaling in elk moment. 
Het beoefenen van vooral onderstaande pranayama oefeningen is van essentieel belang:
 
Ujjayi Pranayama
Kapalabhati Pranayama
Nadi Shodhana Pranayama
 
 
Ademtocht..... van moment tot moment.... het komen in een ontwaakte staat van Zijn.
 
De komende yogalessen ga ik wat meer tijd besteden aan Pranayama!
 
Door: Ron/Ramdev
 

Essentie voor een goede mentale gezondheid

Om de oorzaak van alle mentale conflicten en ziekten te begrijpen, is het goed om te weten dat de geest uit een bewust en een onderbewust deel bestaat. Conflicten en geestelijke onstuimigheid komen voor omdat wij niet bewust zijn wat afspeelt binnen de diepere lagen van onze geest.
De onderbewuste geest wordt constant gevoed met negatieve gedachten. Het is de bedoeling dat deze conflicten in harmonie worden gebracht met de bewuste geest.
Volgens Swami Satyananda heeft elke handeling zijn gevolg (invloed) in het onderbewustzijn. Deze indrukken worden ook wel samskaras of archetypen genoemd.
Het onderbewustzijn is een soort vergaarbak van een cumulatief geheugen van talloze ervaringen en gedachten inclusief negatieve emoties.
Satyananda heeft hiervoor een oplossing: “Antar Mouna” (innerlijke stilte) Dit is een meditatietechniek, waarbij men ten alle volledig bewust is in het huidige moment. Je bent dan getuige van je gedachtepatroon, waardoor het mogelijk is om verkeerde gedachten er uit te gooien. Uiteindelijk brengt het je in een gedachteloze staat.
Deze yogatechniek kan personen helpen om bijvoorbeeld het diepste van hun angsten en neurose op te lossen. Verder brengt Antar Mouna kalmte en rust in het dagelijkse leven.

Antar Mouna is een van de Satyananda Yoga® technieken die ik in de yogalessen doceer.

Ramdev (Ron Biemans) 

 


Verandering van leefwijze…of niet? 

Vanaf de tijd dat we opstaan ’s morgens starten we een race tegen de klok. We moeten allemaal op een bepaalde tijd ergens naar toe en daardoor slaan we het ontbijt maar over. We irriteren ons in het verkeer, hebben te maken met onze collega’s, werken door tijdens de lunch, hebben te maken met deadlines en doelen, snel naar huis, haastig naar huis, we eten instant maaltijden, we zeggen gehaast welterusten, storten ons in bed, staan vroeg op en daarna start alles weer van voren af aan….

Voor je het realiseert gaat dit maanden of soms jaren zo door. We vragen ons af waarom de tijd zo snel gaat.
Tijdens al deze drukke dagen zijn we blootgesteld aan visuele en hoorbare indrukken. We laten onze mobieltjes aan en onze inboxen raken vol. Televisie, internet, radio en printapparatuur leveren constant signalen om ons te overtuigen dat geluk in het verzamelen van spullen ligt.
Alles moet groter, beter en sneller. Daardoor moeten we nog langer en harder werken om aan onze verlangens (bevrediging) te kunnen voldoen.
We worden moe en verward. Onze vriendschappen worden verbroken en onze persoonlijkheid oppervlakkig.

Heb je jezelf ooit afgevraagd wat hier de bedoeling van is? Heb je jezelf afgevraagd hoe lang deze leefwijze vol te houden is, en wat de uitwerking daarvan op onze planeet is?
Is hiervoor een oplossing?

Yoga biedt ons een geheel andere manier om te “zijn”. Yoga brengt ons in het hier en nu, gewoon eenvoudig “zijn”.
Yoga nodigt ons uit om naar binnen te gaan, om stil te zijn, om bewust te ademen, om bewust te bewegen, om eerlijk met anderen om te gaan en te vertrouwen op onze wijsheid.
Langzaam gaan we beseffen dat onze werkelijkheid eigenlijk een illusie is.
Als deze mist oplost, wordt onze visie helder en aandachtig.

We krijgen de moed om los te laten wat we niet nodig hebben, creëren meer ruimte en tijd voor de dingen die echt nodig zijn. We doen het rustiger aan en we gaan eenvoudiger leven. We gaan onszelf het mysterie van het leven afvragen. We ontwikkelen liefde en waardering voor onszelf en anderen. Hierdoor voelen we verbinding met alle levende wezens en de natuur.

Door het verkennen van yoga, starten we een reis van waarheid, diepte en schoonheid. We leren om te gaan met onze verlangens en wat we echt nodig hebben.

Yoga is de schitterende eenheid van geest, adem en lichaam en vervult en verrijkt ons, geeft energie, moed, rust en gevoel.
Satyananda Yoga® biedt je een kans om aan jezelf te werken.

©Copyright Ron Biemans
(Ramdev)Voelen door “niet-denken”

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien: door te denken kan je niet voelen, oftewel bij je gevoel komen.
Toen de mens ging denken is het helemaal fout gegaan. Hoe meer hij ging denken, des te verder dat hij van zichzelf ging staan. Kijk maar naar de wetenschap. De wetenschap onderzoekt allerlei zaken en probeert dit rationeel te verklaren. Dit is op zich natuurlijk heel belangrijk en nuttig en we kunnen met deze kennis heel wat doen. De wetenschap heeft heel wat fantastische dingen voortgebracht, maar ook minder goede zaken. (denk aan de atoombom)

De wetenschap heeft er ook voor gezorgd dat dit ten koste ging van spiritualiteit.
De mens dacht gelukkig te worden door materiele zaken aan te schaffen.
Hierdoor ging de mens zijn contact met zichzelf verliezen.

Gelukkig worden heeft te maken met juist alles behalve materiele zaken. Geluk kun je niet vastpakken. Je dient in kontakt te komen met jezelf. Jezelf te beschouwen als klein onderdeeltje van het geheel (God of het Universum)

Dit kun je bereiken door natuurlijk Yoga-oefeningen te doen; hierdoor kom je eindelijk terug in dit stoffelijke lichaam i.p.v. maar steeds te denkeren in het hoofd. En als je dan dit stoffelijke lichaam gaat “voelen” kom je in kontakt met jezelf en ga je inzien (inzicht krijgen) dat bepaalde spanningen zich manifesteren in het lichaam. Als je dit voelt dan kun je hieraan gelukkig iets doen. Je gaat bepaalde vaste patronen doorzien die jou deze blokkades bezorgen.
Als je zover bent dat je dit ervaart, dan kun je aan jezelf gaan werken. Hierdoor ben je genoodzaakt veranderingen aan te brengen in deze vaste patronen. Je bent bereid om te veranderen.
Door yoga-houdingen, meditatie en adem-oefeningen kom je steeds dieper met jezelf in contact. Je gaat beslissingen nemen vanuit je gevoel en niet vanuit je hoofd.

Vaak gaat het anders…zoals: “Ik denk dat ik dit of dat maar doe, want anders denken ze zus of zo over mij”, maar ondertussen “voel” je jezelf rottig. Je krijgt er misschien wel hartkloppingen, benauwdheid, buikpijn, hoofdpijn etc……van.

NU kun je daar iets aan veranderen. Het is jouw keuze om op de oude manier in je leven door te gaan, of om te kiezen voor jezelf.
Dit heeft natuurlijk ook te maken met jouw positieve instelling. Door te voelen stel je jezelf open voor de Goddelijke Liefde die er voor iedereen is. Het is zelfs je geboorterecht!!

Kom eens in je lichaam en ervaar eens hoe het voelt!

©Copyright Ron Biemans
(Ramdev)


Veelgestelde praktische vragen

1. Is yoga een religie?

Nee, yoga is een wetenschappelijk en levensbeschouwelijk systeem dat iedere beoefenaar vrijlaat in zijn of haar kijk op het leven. Yoga is geschikt voor ieder mens, ongeacht religieuze of culturele achtergrond. De taal en terminologie, die vaak gebruikt wordt om oefeningen aan te duiden, is ontstaan uit het sanskriet, een prachtige en bloemrijke taal uit de Indiase traditie.

2. Ben ik niet te stijf of te onrustig om yoga te doen?

Juist als je de ervaring hebt dat je stijf of bijvoorbeeld vaak onrustig bent, is yoga een geweldige methode daar verbetering in te brengen. In een stijf lichaam gaat de energie vastzitten in de gewrichten. Dat heeft uiteindelijk effect op je gezondheid en je welzijn. Als je je onrustig voelt, heb je het gevoel dat het leven langs je heen vliegt, zonder er van te genieten. Juist het verlangen naar innerlijke rust geeft aan, dat je er iets aan zou moeten doen. Een yogacursus begint vaak actief, en door de oefeningen leer je gaandeweg af en toe de mallemolen even stil te zetten. Bovendien: denken dat je lenig moet zijn om yoga te kunnen doen is ongeveer hetzelfde als verwachten dat je moet kunnen tennissen om tennisles te volgen.

3. Wat moet ik meebrengen en aandoen?

In de ruimten zijn yogamatten aanwezig. Loszittende kleding van natuurlijke stoffen is het meest geschikt voor yoga. Een paar warme sokken en een warme plaid of omslagdoek voor de stille momenten zorgen dat je je de hele les behaaglijk voelt.


4. Wat kan ik het beste eten voor de les?

Zeker als je vroeg op de avond les hebt, is het verstandig om niet meer dan een lichte maaltijd te nuttigen. Dat maakt het gemakkelijker om de oefeningen te doen en geconcentreerd te blijven. Direct na de maaltijd gaat veel bloed en energie naar de spijsvertering.


Kom gerust 10 minuten eerder naar de les voor rust of voor een vraag. Als je komt ga dan in stilte zitten of liggen. Probeer bij jezelf te blijven.